משאבת חום הינו מכשיר אשר שיטת העבודה שלו זהה למזגן שמותקן בבית למשאבת חום רכיבים כמעט זהים למזגן כגון מדחס, שסתום 4 דרך, שסתום התפשטות, לוכד נוזלים, ועוד……
ישנם מס כללים חשובים ביותר להתקנת משאבת החום וזאת כדי לשמור על המדחס, לקבל יעילות מקסימלית של המשאבה תוך חיסכון אופטימלי של צריכת חשמל, ולהנות מהמוצר לאורך שנים רבות. להלן מס כללים חשובים ביותר:
יניקת אויר
משאבת החום בנויה לעבוד תחת כיפת השמים כאשר רכיבי החשמל שלה מוגנים עיי יצרן המשאבה הכלל ביניקת האויר הוא שמשאבת החום תשאב את הטמפ החיצונית. ככל שחם יותר בחוץ היעילות של המשאבה עולה והתפוקה שלה עולה והחיסכון בחשמל עולה.
*במידה ומשאבת החום מותקנת ליד קיר יש להתרחק לפחות 50 ס"מ על מנת לאפשר זרימת אויר חופשית לתוך המשאבה.
*במידה והמשאבה מותקנת בתוך חדר סגור יש לדאוג לחלונות כניסת אויר של פי 1.5 משטח פליטת האויר (שטח הפליטה הינו גודל הוינטלטור)
פליטת אויר
פליטת אויר צריכה להיות לאטמוספירה (במיקרה של מש חום האויר יהיה קר כ12-15 מעלות).
*יש לשמור על מרחק של לפחות 2 מטר מול הפליטה אויר אין לחסום את הפליטה
*במיקרה של חדר סגור יש לדאוג לתעלה אויר אשר תנתב את האויר הקר לאטמוספרה וזאת כדי למנוע מצב של "קצר אויר"
קצר אויר הוא מצב שבו האויר הקר נשאב ליניקה של האויר ומקרר אותו. הבדיקה הפשוטה היא כאשר המשאבה עובדת יש למדוד את הטמפ החיצונית ולמדוד את טמפ האויר ביניקה ולראות שהטמפרטורה זהה.
כללי
תפקידו של האויר שנכנס למשאבת חום הינו לקרר את הגז
כניסת אויר לקויה תגרום למס בעיות:
זרימת מים למשאבה
למשאבת חום ישנו מחליף חום פנימי משולב עם הגז של המשאבה (גז בטמפרטורה של 70-90 מעלות) והמים שעוברים דרכו לצורך חימום (מי בריכה, מי הסקה) כאשר יש הפרדה בין הגז למים המחוממים. תפקידו של מחליף החום הינו לחמם את המים עיי הגז ועיי פעולה זאת הגז מתקרר (בנוסף לקירור שלו עיי יניקת/פליטת האויר). מחליף החום הינו מחושב עיי היצרן ומותאם למשאבה בהתאם לתפוקה שלה וכמות המים מופיעה על המשאבה במיפרט הטכני שלה. ישנה חשיבות גדולה מאוד בכמות המים שעוברים דרך מחליף החום. כמות מים קטנה הגז לא יתקרר, מדחס יעלה לחצים ויעבוד בצורה מאומצת דבר שיגרום לבלאי ,צריכת חשמל תגדל, ותפוקת המשאבה תרד. כמות מים גדולה מידי מחליף החום לא יספיק לחמם, משאבה תעבוד יותר שעות על מנת לחמם, צריכת חשמל גבוהה, בלאי מואץ למדחס ולרכיבי המשאבה.
על פי הוראות היצרנים לכל משאבת חום יש להתאים משאבת סיחרור תואמת ולצורך כך היצרנים מכינים חיבור חשמלי למשאבת הסיחרור כאשר משאבת החום מפקדת עליה מתי לעבוד ומתי להפסיק.
בשנים האחרונות נהוג לפקד על חימום הבית באמצעות תרמוסטטים. בפועל כאשר התרמוסטט מגיע לטמפ היעד ברז חשמלי סוגר את זרימת המים של אותו אזור. כאשר זרימת המים מופסקת באותו אזור ספיקות המים משתנות. על מנת לבטל את שינוי הספיקות ולתת למשאבה ספיקות מים קבועות יש להתקין דוד מים בדרך כלל בין 100-300 ליטר (גודל הדוד נקבע עפי גודל המשאבה). משאבת החום ומשאבת הסיחרור שלה יעבדו מול הדוד ויסחררו מים בספיקה קבועה ללא השפעה על אזורי חימום פתוחים/סגורים. מהדוד עצמו יש להתקין משאבת סיחרור נוספת אשר מסחררת את המים של החימום בין הדוד לאזורי החימום. בפעולה זאת אנו נותנים למשאבה ספיקות מים קבועות.
קיבוע המשאבה
למשאבה ישנם רכיבים מכניים כגון המדחס /משאבת סחרור מובנית. אין לקבע את המשאבה בשום אופן לרצפה מאחר ויש לגרום לגמישות של המשאבה בהדלקה/כיבוי. במשאבות קטנות עד 20 – 30 קווט לערך יש להניח את היחידה על קוביות גומי שמסופקות עם המשאבה. במשאבות גדולות יותר נהוג לחבר את הצנרת של החימום למשאבת החום עיי מחברים גמישים על מנת למנוע מצב שבו הצנרת "קושרת" ומקבעת את המשאבה. בהתקנה על גג יש להניח את המשאבה על קפיצים על מנת למנוע רעידות בתוך הבית.